2017. január 6., péntek

Kilátás az Apáti-hegy kilátójából

http://tortenetekkepekkel.blogspot.hu/2017/07/tihany.html

  A Szent-György-hegy ékszerdoboza: Hegymagas 

http://tortenetekkepekkel.blogspot.hu/2017/05/a-szent-gyorgy-hegy-ekszerdoboza.html

Átcsúsztuk a Balatont!

Káli-medence tündöklései 

Hogyan éltek az emberek a Káli medencében a honfoglalás korában és az 1800-a években, amikor második virágkorát élte? Miről mesélnek a ma is látható régi házak?  >>

Körbejártuk a Tihanyi-félszigetet

A Külső tó! A félsziget egykori vulkánjának kráterében keletkezett. Az 1800-as években vizét a Balatonba akarták vezetni. 1976-ban aztán megkezdődött a terület eredeti állapotának visszaállítása. A növényzet visszatelepült, gazdag madár és rovarvilág jellemzi most a tavat, nagyszámú teknős él a vízben. Ezek közül felülről a nagy kócsag számtalan példányát tudtuk beazonosítani.  Igazán pazar a látvány a sziklaperemről: 
http://tortenetekkepekkel.blogspot.hu/2015/08/korbejartuk-tihanyi-felszigetet.html

Bazaltorgona, jégbarlang és sárkány 

 A bazaltorgonák megszólaltatták a tüdőmet, sípolt rendesen, amint felfelé haladtunk az oszlopok között.  Az út meredek, de nem túl hosszú. Tekergettük a nyakunkat, bebújtunk a sziklák közé, felmásztunk a csaknem teljesen lapos oszlopok tetejére. Egészen aprónak éreztük itt magunkat.

http://tortenetekkepekkel.blogspot.hu/2016/08/bazaltorgona-jegbarlang-es-sarkanyok.html

 Új kilátó épült a Tihanyi-félszigeten 

 Tavaly nyáron, amikor az Apáti-hegyen jártunk, szájtátva csodáltuk az elénk terülő látványt, és kicsit sajnáltuk, hogy nem látjuk a félsziget másik oldalát a tetőről. Ezt a problémát most tökéletesen megoldja a november 2-án átadott új kilátó, melynek tetejéről páratlan körpanoráma nyílik a Balatonra, illetve a Tihanyi-félszigetre.
http://tortenetekkepekkel.blogspot.hu/2016/11/uj-kilato-epult-tihanyi-felszigeten.html

Kornyi-tó

A Káli-medence vulkáni kúpjai között bájos rétek bújnak meg, néhol kisebb-nagyobb tavak, források törik meg a füves rónák egyhangúságát. A medence legnagyobb tava a Kornyi-tó.>>

Kővágóörs és a kőtenger 

 Különleges formájú hatalmas kövek és csodás virágok teszik változatossá ezt a tájat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése